Вкусни питки от Армения – лаваш

Предлагаме ви едно екзотично допълнение към вашия обяд или вечеря – лаваш. Това са плоски питки, които са традиционни за Армения, както нашия бял хляб за България. Но за разлика от него, те се правят с пълнозърнесто брашно. Ето какво ви трябва за 12 порции, решите ли да разчупите своето кулинарно ежедневие.

pitki350 г бяло брашно; 115 г пълнозърнесто брашно; 250 мл. вода; 3 с.л. кисело мляко; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. суха мая

За намазване

2 с.л. прясно мляко; 1 с.л. просо

Лаваш е мек плосък хляб, чийто произход е арменски. На арменски името лаваш се състои от две части – „лав“, което значи „добра“ и „аш“, което значи „храна“, т.е. лаваш означава „добра храна“. За да го приготвите, омесете тестото в голяма купа, като смесите бялото и пълнозърнестото брашно, водата и киселото мляко. Добавяте и сол и сухата мая, като хубаво бъркате с лъжица или направо с ръка за по-удобно. Когато се получи тесто, го изваждате от купата и месите, докато придобие еластичност.

“Фигурин
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

След като вече е достатъчно еластично, се разделя на осем части и от всяка част оформяте кръгла питка. Намазате всяка от питките от двете страни с олио и разтегляте с пръсти върху тава, която е постлана с хартия за печене. Трябва да станат кръгли и плоски, с диаметър около 10-12 см. В една тава се събират 4 питки, така че се пекат на два пъти.

Оставете ги да почиват така, както са намазани и в тавата за около пет минути, след което мажете с прясно мляко и поръсвате със зърна просо и печете на 230 градуса за 10 минути или докато придобият златиста коричка. 

Един коментар по “Вкусни питки от Армения – лаваш

  1. Някой има ли инфо къде може в София да се купи хляб “ Лаваш“?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *