Кекс от козуначено тесто с бадеми

Една разновидност на великденски козунак, но кекс, който ще направи празника ви още по-специален. Предлагаме ви рецепта за сладкиша, който се приготвя в хлебопекарна. Рецептата е за 12 порции:

8kozunak430 г бяло брашно; 60 мл. мляко; 3 яйца; 80 г масло; 1 1/2 ч.л. сол; 50 г захар; 1 ч.л. суха мая; 50 г стафиди; 50 г сушена папая

За украса
2 с.л. филирани бадеми

Бързо и лесно се получава вкусния козуначен кекс, като в тавичката на хлебопекарната се добавят продуктите в следния ред: мляко, яйца, масло, сол, захар, бяло брашно и суха мая. Хубаво би било всички продукти да са престояли на стайна температура, а да не са извадени от хладилника, за да може да се омеси хубаво тесто. Пуска се хлебопекарната на режим месене и втасване. Стафидите се добавят когато машината подаде сигнал за добавяне на допълнителни продукти. Както и сушената папая.

Когато машината свърши, тестото трябва да е двойно по-голямо. Вади се от хлебопекарната и се изсипва в намазнена предварително тавичка за кекс. Слага се във фурна, загрята на 50 градуса, за да втаса за половин час. После се изпича за 20-25 минути на 200 градуса, като се гледа, защото коричката много лесно изгаря. Когато коричката стане кафява, козуначеният кекс е готов да се вади от фурната.

Оставете оценка

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *