Багети за хлебопекарна

Предлагаме ви една бърза закуска за машина за хляб. Когато нямате време, но искате нещо домашно приготвено и вкусно, багетите за машина са идеалният вариант. Ето какво ви трябва за осем порции:

bageta380 г бяло брашно; 70 г ръжено брашно; 315 мл. вода; 1 1/2 ч.л. сол; 2 с.л. мед; 1 1/2 ч.л. суха мая; 45 г овесени ядки

По принцип багетите водят своите корени от френската кухня. Те се приготвят като обикновен хляб, но преди да се опекат се оформят по по-различен начин.

След като набавите всички продукти, ги изсипвате в съда на хлебопекарната в реда, както следва: водата, солта, медът, бялото и ръженото брашно и накрая сухата мая. Машината се пуска в режим за месене и втасване на тесто за хляб. След като минат 15 минути от работата на машината, се добавят и предварително натрошените овесени ядки.

Когато програмата завърши (след около час и половина), тестото, което е удвоило обема си, се изсипва върху набрашнен плот. Тестото се разделя на осем равни части, като от всяка от тях се оформя продълговата багета. Трябва да е не по-дълга от 10 см. След това се нареждат в тава, постлана с хартия за печене и се оставят да втасат на топло за около половин час. Може да се пъхнат и във фурна на 50 градуса.

Когато втасат, багетите се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути, докато добият кафеникава коричка.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *