Банички с червено цвекло

Една невероятно полезна и здравословна алтернатива на баницата за зимните вечери. Предлагаме ви по-нестандартен вариант, който обаче със сигурност ще ви хареса, особено, ако сте почитатели на здравословната кухня. Ето и какво точно ви трябва:

Сварявате или печете около 2-3 глави червено цвекло, и после след като ги обелите, ги пускате през месомелачка. Отделно сварете и около 10-на сини сливи – може да са пресни, може и сушени. Изваждат им се костилките и те през месомелачка.

Добавя се захар на вкус и плънката е готова. Тестото за баничките е най-добре да бъде омесено с мая. След това си правите лист от тестото или използвате готови листи, загъвате във всеки от тях от плънката, като внимавате краищата да не са отворени, за да не излезе плънката. Пече се в умерено загрята фурна на 160 градуса, докато порозовеят.

Съвет: За да не губи червеното цвекло първоначалния си цвят, при варенето се слагат във водата 1 ч.л. захар и малко оцет. Трябва да се има предвид обаче, че оцетът увеличава времето за варене. Водата, в която се вари червеното цвекло, не се соли!

Оставете оценка

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *