Кулинарен туризъм – как да намерим евтино местенце за хранене в чужбина

Това да отидеш някъде в чужбина на екскурзия и да не седнеш поне едно национално ястие да хапнеш, си  е истинско престъпление срещу кулинарията. Ако естествено не си падате много чревоугодници, може да преживеете и със сандвичи, но самото ядене на непозната за нашата страна храна, си е цяло приключение. Истината е, че всяко място по света може да ви изненада с превъзходни вкусови емоции и най-сигурното място, където ще ги намерите, е местният ресторант. 

Посещението на ресторант плаши много българи, защото това е разход, който трудно може да се предвиди, особено ако сте млад и неопитен турист. Все пак няма нищо страшно, просто трябва предварително да се информирате кое къде как е. Ето няколко съвета, които биха би вили от полза в чуждестранните ресторанти, за да не се чувствате като в „небрано лозе“.

Внимателно със сервиза

В България сервиз не се начислява, това е забранено със закон. Но в Европа, в много голяма част, начисляването на допълнителен сервиз към цената на ястията, си е стандартна практика. Така можете да видите, че даден продукт струва 10 евро, но реално да платите 12 или дори 15 евро за него, след като бъде начислен определен процент за сервиз. Обикновено сервиза във всяко заведение е около 10%. Но не се мислиете, че това е окончателно, защото има заведения, които слагат и по 20%, че и повече сервиз. Ако сте решили, че процентът сервиз ще е незначителна сума понеже ще пиете просто едно кафенце за 3 евро, не бъдете такива оптимисти. Нерядко се среща сервиз който е твърда сума. В момента, в който седнете, дори и да пиете минерална вода, на сметката ви се начисляват 5 евро сервиз, а понякога той се начислява не на маса, а на брой хора. Така може да се окаже, че кафето за 3 евро ви е струвало 8. Сервизът винаги е изписан в началото, края или на всяка страница от менюто. Затова гледайте внимателно преди да поръчате.

Демир бозан билки за бъбреци

Бакшишите

Почти навсякъде в света се оставя най-малко по 10% бакшиш. Но ако сте доволни от обслужването или пък имате симпатии към някой от персонала, то може да оставите и повече. Все пак имайте предвид, че начисляваният сервиз към сметката, е един вид форма на бакшиш, така че вие спокойно можете да не оставяте допълнително бакшиш при плащане на сметката си. Още повече, че най-вероятно вие никога няма да се върнете в това заведение повече, все пак сте турист. И ако все пак се чувствате неудобно да чакате и да приемете монети като ресто, платете с дебитна или кредитна карта. Така всичко е точно и няма неудобни ситуации.

Евтина храна, убийствено скъпи напитки

Пред повечето заведения по атрактивни улици и места по света стоят отворени менюта на поставка. Вие можете да ги разлистите и да се ориентирате какво предлага даденият ресторант и съответно на каква цена. Често се случва да влезете в заведение, за което смятате, че цените са нормални и бихте могли да си ги позволите. Питиетата обаче са техният коз. Именно те са много скъпи, и така значителни надхвърлят нормалните цени на напитки. Тази тактика е особено известна в Италия и се практикува повсеместно. Не си мислете, че можете да избегнете тази схема, ако не пиете вино, а си поръчате кола или друга газирана напитка. Всъщност ресторантите разчитат точно на това и цената на тези напитки понякога надхвърля цената на пица, а защо не и пица + десерт. Хитрите ресторантьори разчитат, че хората никога не гледат цените на безалкохолните. Ако пицата е 10 евро, бирата е 3 евро, кой нормален човек би очаквал колата да е 12 евро – никой, но точно това се случва.

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *