Екзотично сладко от зелени смокини

Ако живеете в регион с по- студен климат, където смокините не могат да узреят добре, направете сладко от зелени смокини. Гарантираме ви, че опитате ли го, няма да съжалявате.

Трябват ви около 50 зелени смокини, 2 кг. захар и 1 пак. лимонтузу.

Почистете смокините от дръжките и ги набодете на няколко места с клечка за зъби, нож или вилица, за да може да поемат повече от захарния сироп. Сложете ги да се варят във вода, в която добавете супена лъжица син камък, с цел да се запази зеленият цвят на смокините. Варете 5 минути, охладете със студена вода, след което изстискайте смокините. Налейте нова вода и пак варете 5 минути, след като заври. Повторете още веднъж процедурата. Накрая се получават сухи полусплескани смокини.

Пригответе захарен сироп в пропорция 2 килограма захар на 1 литър вода и варете на силен огън. Когато сиропа е готов добавете смокините. Те поемат от захарния сироп и се издуват до първоначалната си големина. Добавете и едно пакетче лимонтозу.

“Фигурин

Сложете смокините в бурканчета и отгоре налейте захарният сироп.

Сладкото от зелени смокини може да използвате за палачинки, мекици и всякакви подобни вкусотии. Също така то е идеално за гарниране на кремове, торти, сладоледи и плодови пити.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *