Домашно квасено мляко с плодове

С домашно квасеното мляко с плодове ще изненадате както най-малките в семейството така и си себе си с натурален вкус и богат аромат.

Всички днес говорим за натурални и екологично чисти продукти, но къде може да ги намерим? Те са там, където са израсли нашите родители в селския двор. Там където са тичали на воля, знаят какво е свобода и спокойствие. Имали са възможността да докоснат чистата природа и нейните животни.
Сега ви предлагаме една рецепта от бабино време, която ще ви срещне с чистия аромат на отминалото време.

Необходими продукти за домашно квасено мляко:

1. 2 литра прясно мляко

2. ½ кофичка кисело млякоkiselo mlqko s plodove 1

Начин на приготвяне на домашно квасено мляко:

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите е да си намерите истинско мляко. Не такова, което е наполовина с вода или пък от сухо мляко, а чисто натурално мляко от „щастливи крави”. Ако нямате село, то намерете доверен човек, който може да ви го осигури.
Вземете прясното мляко и го изсипете в тенджера, в която ще ври. Докато го изсипвате подложете цедка, през която да минава, за да може тя да улови някои боклучета ако има. Ако имате млековарка използвайте нея.

“Демир

След като заври млякото го оставете да поври около 5 минути на бавен огън, но внимавайте да не изкипи.
Когато стане готово го разсипете в бурканите, където ще го квасите. Изчакайте го да изстине дотогава докато можете да задържите кутрето си за около 10 секунди. Може да използвате и термометър, но изпитания бабин метод за това е най-добър.
В чашка разбийте добре киселото мляко и сложете по две лъжици от него във всеки буркан. Разбъркайте добре киселото с прясното мляко и сложете капачките на бурканите. След това си пригответе едно одеяло и го разпънете. Увийте всеки буркан във вестник и ги наредете плътно един до друг. Завийте ги с одеялото хубаво, за да може топлината да се запази.
Така оставете млякото за около два часа, развийте го от одеялото и вестниците и вече имате домашно квасено мляко.

Плодовете, които ще използвате ще бъдат съобразени със сезона. Ние ви предлагаме ягоди, защото те са любимият плод на всички деца.

Вземете около 200-300 грама пресни ягоди, почистете ги и ги измийте добре под течаща вода от пръста и ги нарежете на средно големи парчета.
Вземете си купичка, в която ще сервирате и на дъното й наредете парчета от нарязаните ягоди. Сложете няколко лъжици от домашно квасеното мляко отгоре и разбъркайте, за да се смеси то с ягодите.
Така вече готовият десерт може да се сервира и студен.

Може да го поръсите с шоколадови пръчици или нещо друго, което ще зарадва вашето дете.
Също така може да смесите няколко плода заедно, това е ваш избор, всичко е плод на вашето въображение.

Добър апетит!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *