Мляко с ориз

Мляко с ориз, наричано още сутляш от турски е десерт от нашата кухня, от незапомнени времена, който събужда във всеки от нас детски спомени.

Всички сме хапвали в детската градина от вкусният десерт наречен мляко с ориз. За някои млякото с ориз е любим десерт, но има и такива които не го харесват. За много от нас думата ориз е основа за солено ястие и се свързва обикновено с пиле с ориз, ориз на яхния или сармички с ориз. Ако вие сте от тези, които си спомнят за млякото с ориз и то връща във вас всичко най-хубаво и детско, нека да се захващаме за работа.

Необходими продукти за мляко с ориз:

1. 1 литър прясно млякоmlqko s oriz

2. 1 литър вода

3. 250 грама бисерен ориз

4. 1 чаена чаша захар

5. 2 пакетчета ванилия

6. 1 пакетче канела

Начин на приготвяна на мляко с ориз:

Изсипваме прясното мляко и водата заедно в тенджера.Така ги оставяме на котлона да заврят. Докато те заврат ние започваме да почистваме ориза от малки камъчета, негодни зрънца и други боклуци. След като прясното мляко и водата са заврели, слагаме измитият ориз в тенджерата. Започваме да бъркаме сместа от време на време, за да не се захване на дъното на тенджерата, т.е. да не залепне. Когато оризът вече е хубаво сварен, станал е гъст на каша се отстранява от котлона и се прибавя захарта. Разбърква се добре, след което идва ред да сложим и пакетчетата с ванилия. Връщаме тенджерата отново на котлона да заври, за да се объркат всички продукти добре.

Демир бозан билки за бъбреци

Така вече готовият ориз с мляко се разсипва в панички по равно. Отгоре се поръсва с канелата пожелание.
Млякото с ориз може да се сервира така или да бъде изстудено в хладилника.

Вкусният десерт може да сервирате по време на междинните хранения и да зарадвате цялото семейство. Така ще ги накарате да се усмихнат, а вие ще имате възможността да се върнете назад във времето.

Приятен апетит!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *